Свет

Аврамопулос: За четири недели ќе бидат готови пунктовите за бегалци во Грција и Италија

Аврамопулос: За четири недели ќе бидат готови пунктовите за бегалци во Грција и Италија

Пунктовите за бегалци во Грција и Италија ќе бидат готови најдоцна за четири недели, изјави еврокомесарот за миграции Димитрис Аврамопулос во интервју за „Зидојче цајтунг“, пренесува МИА.

Аврамопулос исто така упати предупредување дека во наредните месеци ќе има зголемување на приливот на бегалци.

Аврамопулос: За четири недели ќе бидат готови пунктовите за бегалци во Грција и Италија
Аврамопулос: За четири недели ќе бидат готови пунктовите за бегалци во Грција и Италија

Во врска со земјите-членки на ЕУ кои одбиваат да придонесат за заедничките напори на Унијата, и не сакаат да примат бегалци, тој рече дека некои влади велат „не“ на се, но тие не ги информираат граѓаните за последиците од нивното одбивање.

Тој, исто така, истакна дека Европската комисија за овие земји предложила каков било вид на поддршка, или економска, техничка инфраструктурна, додавајќи дека никој не може да ја обвини ЕУ дека не помага за да се најде решение.