понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 16

АВРМ: Текстот за опциите во аликацијата „е-работа“ е обид да се наруши угледот на Агенцијата

Агенцијата за вработување на Република Македонија денес преку писмено соопштение реагира на текстот првенствено објавен на „Сакам да кажам“, а потоа преземен и од други интернет портали, под наслов „Проститутка може да се бара преку Агенцијата за вработување, ама не смее да се вработи“.

avrm

Последни вести

Агенцијата за вработување на Република Македонија  денес преку писмено соопштение реагира на текстот првенствено објавен на „Сакам да кажам“, а потоа преземен и од други интернет портали, под наслов „Проститутка може да се бара преку Агенцијата за вработување, ама не смее да се вработи“.

Во реакцијата се нагласува дека текстот претставува сензационализам и обид да се наруши угледот на Агенцијата за вработување.

Самиот наслов текст е конструиран со цел да се даде поинаква смисла на содржината и ако директорот на Агенцијата за вработување на ваше барање изјави дека опциите кои стојат во апликацијата ’е-работа’ за оглас во менито работно место се согласно меѓународната класификација на занимања. Имено во интерес на правилното информирање на јавноста е дека се работеше за првична пробна верзија во делот на опции за огласување на работни места. Во финалната верзија такво понудено работно место не постои. Крајно непрофесионално и спротивно на новинарскиот кодекс да се извртуваат фактите во намера на ширење на заблуди за манипулација на јавноста. Со тоа го потенцирате нивото на вашиот медиум кое ќе биде препознаено и од читателите, велат од Агенцијата.

Оттаму, согласно позитивните законски прописи побараа од медиумите што го објавија текстот да ја објават реакцијата и да се извинат во законскио определениот рок.

Најчитани вести