четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 8

Австралија ќе отпушти дополнителни 220 милиони австралиски долари за сиријската криза

Австралија ќе отпушти дополнителни 220 милиони австралиски долари (160 милиони американски) хуманитарна помош за сириската криза, изјави денеска австралискиот премиер Малком Трнбул за време на посетата на јорданскиот крал Абдула Втори.

долари

Поврзани вести

Од 2011 година земјата отпуштија 213 милиони австралиски долари помош за Сирија.

Кралот се заблагодари на ветувањето на Австралија, дадено во септември 2014 година да прифати на своја територија 12 илјади сириски бегалци, претежно од камповите во Јордан.

Владата соопшти овој месец дека од нив шест илјади лица веќе биле донесени во Австралија, а уште три илјади чекаат визи.

Најчитани вести