недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 41

Австрија близу до исполнување на квотата за бегалци

132782233

Последни вести

Бројот на барателите за азил во Австрија ја надмина оваа година бројката од 20 илјади, со што наскоро ќе ја достигне горната граница од 37.500, колку што австриската Влада утврдила за оваа година.

Според Министерството за внатрешни работи бројката од 20 илјади баратели на азил е надмината и секоја недела нивната бројка се зголемува за 800 до 900 лица. Тоа значи дека пред крајот на годината ќе биде надмината горната граница.

Виенскиот весник „Стандард“ пишува дека Владата почнала преговори за донесување итна уредба, која предвидува поостри мерки во однос на Законот за азил, усвоен кон крајот на април. Таа уредба треба да го спречи пречекорувањето на горната граница за прием на молби за добивање азил.

Најчитани вести