Балкан

Над 260.000 Австријци потпишаа петиција за излез од ЕУ

Над 260.000 Австријци потпишаа петиција за излез од ЕУ
Над 260.000 Австријци потпишаа петиција за излез од ЕУ

Инцијаторите на петицијата за излегување на Австрија од Европката унија успеаја во намерата своето барање да му го достават на Парламентот, откако над 260.000 Австријци потпишаа петиција за излез од ЕУ.

Министерството за внатрешни работи на Австрија соопшти дека петицијата, чиј рок за потпишувње истече вчера, ја потпишале 4,12 отсто Австријци со право на глас. Со оваа поддршка петицијата се наоѓа на 23. место од вкупно досега одржани 38 изјаснувања на граѓаните.

Парламентот, според законот ќе мора да се занимава со барањето на иницијаторот на петицијата, откако повеќе од сто илјади граѓани со својот потпис го поддржаа барањето за излез на Австрија од Унијата.

Главно барање на иницијаторите на петицијата е дека Парламентот треба да донесе одлука за излегување на Австрија од ЕУ, откако ќе биде одржан референдум