Свет

Австриската полиција спречи девојчиња да им се придружат на џихадистите

Австриската полиција спречи девојчиња да им се придружат на џихадистите

Австриската полиција спречи две тинејџерки од Виена да заминат на Блискиот исток и да им се придружат на џихадистите во Исламската држава.На нив сакало да им се придружи и трето девојче од Грац, но ја сопрела мајка и која повикала полиција која потоа ги пронашла тинејџерките од Виена.

„Девојчињата на возраст од 14 и 15 години порано и биле пријавени на полицијата како исчезнати,“ изјави претставникот од австриското министерство за внатрешни работи, Александер Мараковиц.

Се уште е нејасно како и зошто девојчињата сакале да им се придружат на џихадистите во Ирак и Сирија, на полицајците им кажале дека не ја сакаат Австрија.

Ова не е прв случај деца од Австрија да се одлучат да се придружат на Исламската држава.