понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

Австриско истражување: Ако пиете горко кафе можно е да сте психопат

kafe

Последни вести

Австриско истражување открива дека љубителите на горките јадења и напитоци покажуваат на поголема тенденција кон садизам и антисоцијално однесување.

Проучувајќи ја врската помеѓу личноста и склоноста кон специфични вкусови, научниците од Универзитетот во Инзбрук утврдиле дека личностите кои сакаат горко се повеќе склони кон садизам, макијавелизам, нарцизам и асоцијално однесување.

За време на истражувањето, волонтерите биле изложени на разни категории на вкус, а потоа морале да ги рангираат и да одговорат на прашања кои се однесуваат на нивната личност.

Резултатите на студиите покажале дека личностите кои уживаат во горките јадења и напитоци покажуваат симптоми на психопатија.

Како и кај билките, чие ниво на горчина се показател на нивото на токсичност, склоноста кон горки вкусови кај луѓето укажува на нивната потреба да се изложат на опасност, да бараат силни возбудувања.

Колку е личноста пољубезна и поподготвена на соработка, кај неа помалку била изразена потребата за горки вкусови.

Најчитани вести