петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

Автопатот Демир Капија – Смоквица ќе биде готов до средината на 2017

Автопатот Демир Капија – Смоквица е во завршна фаза. Завршени се околу 90 проценти од работите на делницата долга 28 километри за која се инвестирани околу 127 милиони евра.

автопатот

Поврзани вести

Министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски, кој денеска заедно со градоначалниците на Валандово и Гевгелија изврши увид во градежните работи, очекува автотатот да биде готов до средината на следната година.

Инвестициите во изградба на капиталните проекти се наш најголем приоритет. Тоа го докажавме во изминатите години, го докажуваме и сега. Само на Коридор 10 инвестираме над 230 милиони евра за подобрување на сообраќајот. Покрај овој автопат, моментално го реконструираме и од Смоквица до Гевгелија кој исто така е во завршна фаза. Во исто време се реконструира и автопатот од Куманово кон Скопје. До крај на годината ќе потпишеме и договор за реконструкција на автопатот од Скопје кон Куманово и од почетокот на следната година да започнеме со градежните работи. Следната година ќе започнеме и со реконструкција и на делот од Велес до Градско. Веќе се започнати подготвителни работи за реконструкција на 8 км на делницата од Демир Капија до Неготино, набрзо и тука ќе започнеме со градежните работи, изјави министерот Мисајловски.

автопатот

Тој најави дека во следниот период ќе се продолжи и изградбата и реконструкцијата на над 60 регионални и магистрални патишта меѓу кои и изградбата на шест нови експресни патишта, за што ќе бидат инвестирани над 530 милиони евра.

Мисајловски потенцира дека во соработка со општините, преку Министертвото за транспорт и врски и Јавното претпријатие за државни птишта ќе се реконструираат над 200 локални патишта за што ќе бидат одвоени 30 милиони евра.

Најчитани вести