Македонија

Автопатот Демир Капија – Смоквица ќе се пушти во употреба во мај 2017.

Автопатот Демир Капија – Смоквица ќе се пушти во употреба во мај 2017.

Осумдесет и пет проценти од градежните работи на автопатот Демир Капија – Смоквица се завршени. До Нова година треба да заврши асфалтирањето, а во мај следната година е планирано официјалното пуштање во употреба на овој автопат.

Автопатот Демир Капија – Смоквица почна да се гради во септември 2012 година, а со неговата изградба се очекува да се скрати времето на патување и да се овозможи поголема безбедност во сообраќајот.

demir-kapija-uvid2-640x383

При денешната посета на општина Валандово Груевски го посети и локалниот пат кој ги поврзува селата Башибос и Бајрамос за чија изградба се обезбедени средства од владината Програма за рурален развој. Општина Валандово преку оваа Програма има добиено 20 милиони денари, од кои 15 милиони се инвестирани во изградбата на овој локален пат, а пет милиони денари, како што информираше градоначалникот на Валандово, ќе бидат вложени во изградба на нов покриен зелен пазар на местото на постоечкиот.

uvid-demir

Покрај ова, Груевски изврши и увид во активности за уредување на реката Странец за што од страна на општината се инвестирани 400 илјади денари. Со уредувањето на коритото на оваа река се очекува градот да се заштити од евентуални поплави. Градежните активности треба да завршат до 20 септември, а планирано е просторот околу коритото на реката да биде холтикултурно уреден.

demir-kapija-uvid2-640x383 uvid-demir-3-640x426