среда, 28 јуни 2017  |  Вести денес: 3

Автопатот Косово-Македонија се гради со забрзана динамика

avtopatarbenxhaferi-640x294

Последни вести

Изградбата на автопатот “Арбен Џафери“, кој ги поврзува Косово и Македонија се одвива со забрзана динамика.

Ела Ручи, портпаролка на компанијата „Бектел Енка“(Бецхтел- Енке), која ги изведува работите, вели дека со подобрувањето на временските услови се интенизирале и работите.

Моментно според неа во овој проект ангажирани се околу 800 работници.

– На целата должина на автопатот, до границата со Македонија се работи. Сите сектори се работно ангажирани. Секако во летниот период се зголемуваат и градежните активности. Наша цел е да се работи на целата должина за да сe запазат предвидените рокови, изјавила Ручи.

И владини претставници потврдуваат дека текот на работите на автопатот Приштина-Хан Елези (Генерал Јанковиќ) кој ги поврзува Косово со Македонија се одвиваат според предвидената динамика.

Рама Чупева, директор на секторот за патната инфраструктура во косовското Mинистерството за инфраструктура изјави дека од технички аспект нема да има проблеми во завршувањето на работите.

– Реализaцијата на овој проект почна во 2014 година, додека според планот работите треба да завршат во почетокот на 2018. Тоа секако  и од буџетските можности, додаде Чупева.

Целата сообраќајница е во должина од 60 километри, а ќе бидат инвестирани 600 милиони евра. Автопатот „Арбен Џафери“ е продолжение на автопатот до косовско-албанската граница „Ибрахим Ругова“, кој пак се поврзува со автопатот Драч-Кукс граничен премин Морина, на албанско-косовската граница.

Најчитани вести