Свет

Бан: Бегалската криза бара единствена глобална акција

Бан: Бегалската криза бара единствена глобална акција
NEW YORK - FEBRUARY 18: United Nations Secretary General Ban Ki-moon speaks to the media following the United Nations Security Council meeting concerning the independence of Kosovo at the United Nations Headquarters February 18, 2008 in New York City. Kosovo declared itself a nation February 17, amidst bitter protest from Serbia and Russia, but with the backing of the United States. The Kosovo province has been under United Nations occupation since NATO forces drove the Serbian military and government out in 1999. (Photo by Daniel Barry/Getty Images)

Генералниот секретар на Обединетите нации Бан Ки-мун изјави денеска во Женева дека сириската бегалска криза бара единствена глобална акција.

– Тука сме да укажеме на најголемата бегалска криза во нашето доба, изјави Бан, отварајќи ја конференцијата посветена на бегалците и на спроведување на планот за нивно разместување, пренесува Танјуг.

Тој додаде дека тоа бара што е можно поголема солидарност на глобално ниво.

На конференцијата говореше и високиот комесар за бегалци Филип Гранди, кој нагласи дека мора да се најде начин таа криза да се реши на похуман, поорганизиран и порамноправен начин.