петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 53

Бан: Би сакал идниот генерален секретар да биде жена

ban-ki-mun-640x294

Последни вести

Генералниот сектретар на Обединети нации Бан Ки-мун изјави дека сака неговиот наследник да биде жена, што би било првпат од формирањето на Светската организација.

Тој наведе дека за изборот на жена за генерален секретар на ОН ќе решава 15-члениот Совет за безбедност.

Досега за наследник на Бан кандидирани се шест мажи и пет жени.

– Има многу жени лидери во националните влади и други организации или во бизнисот, политиката, културата и други сфери. Нема причина да не биде така и во ОН, посочи Бан.

Нема краен рок за номинирање на кандидати за генерален секретар на ОН и се споменуваат имињата на уште две жени – германската канцеларка Ангела Меркел и еврокомесарката за буџет Кристалина Георгиева.

Најчитани вести