Свет

Бан Ки Мун: Доцни операцијата за ликвидирање на сириското хемиско оружје

Бан Ки Мун: Доцни операцијата за ликвидирање на сириското хемиско оружје

Генералниот секретар на Обединетите Нации, Бан Ки Мун изјави дека операцијата за ликвидирање на сириските хемиско оружје заостанува од предвидениот распоред, се вели во неговиот извештај презентиран прес Советот за безабедност на ОН, на 28 јануари, пренесе „ИТАР-ТАСС“.

Бан Ки Мун истакна дека најотровните материи не биле извезени од Сирија до 31 декември 2013 година, според предвидениот рок, одреден во планот на Организацијата за забрана на хемиското оружје.

„Се приближуваи крајниот рок за извезување на сите други хемикалии, а тоа е петти февруари 2014 година“, изјави Бан Ки Мун.