Свет

Барак Обама: Се соочуваме со појава на „суров национализам“

Барак Обама: Се соочуваме со појава на „суров национализам“

Би-Би-Си оценува дека е значајно тоа што Обама, објаснувајќи ја поврзаноста на референдумот и американските избори, укажал дека и во двата случаи се покажало оти луѓето се помалку се сигурни во нивниот национален идентитет и во местото што го имааат во светот, што произвело популистички движења, како меѓу левицата, така и меѓу десницата.

Обама затоа смета дека светот мора да се одбрани од трибализмот, што сега се создава, со се почестото инсистирање на поделби на „ние“ и „тие“, како и на „нас“ и на „нив“.

Според американскиот претседстел, тоа во САД се огледува низ заканите од делби по расна, религиозна и етничка линија, но во Европа во минатото национализмот и конфронтациите го вовлекоа континетот во две крвави светски воени судири.

Британските медиуми забележуваат дека и сомнежите во глобализацијата, задскриени зад прашања за религиозниот, етничкиот или културниот идентитет, Обама ги стави во една таква превртлива и непостојана мешавина од стравувања и неверувања.

– Политичарите сега треба да ги задоволат лугето кои се исплашени, гневни и загрижени, што нема да биде лесно, оцени американскиот претседател, истакнувајќи дека визијата за иднината треба да се определи според она што му е заедничко на светот, а не според она што го дели и конфронтора.