Балкан

БДП на БиХ од војната пораснал неколку пати

БДП на БиХ од војната пораснал неколку пати

БДП на Босна и Херцеговина од крајот на граѓанската војна во 1996 до 2013 година порасна 460 отсто, покажуваат податоците на Светска банка.

Според истиот извор, од европските земји само бугарскиот БДП во тој период растел побргу.

БДП на БиХ во 1996 година изнесувал 830 долари по жител, а во 2013 година 4.650 долари