Македонија

Бејли: Решението за кризата е во Договорот од Пржино

Бејли: Решението за кризата е во Договорот од Пржино

Решението за политичката криза лежи во спроведувањето на Договорот од Пржино и тоа е она за што се залагаме заедно со колегите од ЕУ, изјави денеска амбасадорот на САД Џес Бејли.

– Се среќаваме со партиите и разговараме за многу теми. Работиме за реализација на Договорот од Пржино, кој ги даде насоките за утврдување на одговорност, имајќи го предвид прислушувањето и сериозните тврдења што произлегоа од него. Се надеваме дека ќе следат реформи и кредибилни избори и дека луѓето ќе учествуваат во овој процес. Тоа е суштината на Договорот од Пржино и тоа што САД и ЕУ се обидуваат да го постигнат како пријатели на Македонија, рече Бејли на заедничката прес-конференција во МВР со министерот за внатрешни работи Митко Чавков, по промоцијата на новиот систем за снимање на сообраќајната полиција.