сабота, 29 јули 2017  |  Вести денес: 22

Белград: Србите треба да имаат кандидат за претседател на Косово

Минатата недела пратеникпт на Српската листа и лидер на Прогресивната демократска партија, Ненад Рашиќ за РТВ Дукаѓини изјави дека коалицијата на партиите косовските Срби ќе има свој кандидат за претседател на Косово и оти тоа ќе биде жена која „ужива голем углед меѓу Србите“.

Белград: Србите треба да имаат кандидат за претседател на Косово

Белград: Србите треба да имаат кандидат за претседател на Косово

Последни вести

Директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија при Владата на Србија, Марко Ѓуриќ изјави дека косовските Срби треба да имаат свој кандидат за претседател на Косово.

– Ние ги советувавме претставниците на Српската листа да имаат свој кандидат. Сметам дека тоа би била одлука во интерес на Србите и доколку Србите немаат свој кандидат не е реално да го подржат Хашим Тачи – изјави Ѓуриќ.

Како што јави дописникот на МИА, тој додаде дека не верува во вистината на политичките проблеми и „политичкиот хаос“ во Приштина.

– Веруваме дека определени елементи внатре во партиите прават политичка игра за власт. Ние во тоа не гледаме интерес за српскиот народ -нагласи тој.

Минатата недела пратеникпт на Српската листа и лидер на Прогресивната демократска партија, Ненад Рашиќ за РТВ Дукаѓини изјави дека коалицијата на партиите косовските Срби ќе има свој кандидат за претседател на Косово и оти тоа ќе биде жена која „ужива голем углед меѓу Србите“.

– Она што можам да потврдам е тоа дека кандидат за претседател ќе биде Винка Радосављевиќ. Таа е од Клин. Не е политичка личност. Таа е жена со голем авторитет кај српската заедница во Косово – додаде Рашиќ.

Винка Радосављевиќ е началник на Пеќката околија. Таа е дипломиран економист, а пред да дојде на актуелната фуниција била професор во училиште во Водања, кај Клин. За кандидатурата потребно е потписи на 30 пратеници.

Според изборниот законик за избор на шеф на државата потребно е двотретинско мнозинство, односно 80 гласови на пратениците во косовскиот Парламент.

Врз основа на договорот за формирање на актуелната Влада, оваа функција треба да ја добие Тачи. Премиерот Иса Мустафа, кој е лидер на Демократскиот сојуз на Косово, неколкупати изјави дека договорот ќе се почитува и оти Тачи ќе биде новиот косовски претседател.

Мустафа најави дека изброт ќе се одржи до крајот на февруари, иако опозицијата која најавува блокада на Парламетот при гласањето за нов претседател.

Најчитани вести