Македонија

Беличанец во „соседска патрола” низ Кисела Вода

Беличанец во „соседска патрола” низ  Кисела Вода

Локалната самоуправа во Кисела Вода заедно со единиците на Министерството за внатрешни работи, синоќа изврши обиколка на повеќе воспитно-образовни објекти, паркови, игралишта кои во ноќните часови честопати знаат да бидат збиралиште за потенцијално ризични социјални групи или малолетници кои консумираат алкохол и остануваат до раните утрински часови, спротивно на законот.

Градоначалникот на општина Кисела Вода Билјана Беличанец-Алексиќ, заедно со претставници на општинската администрација, месните заедници, директори на градинки и училишта и претставници од Полициската станица Кисела Вода и Одделението за превенција од криминал при СВР Скопје, во текот на вечерта и ноќта ги посетија дворовите на ОУ „Круме Кепески”, градинките„Расадник” и „Пржино” при „8 Март”, парковите „Македонија” и „Шопен”, неколку напуштени објекти и игралишта, информираат од општина Кисела Вода.

Со лицата кои беа затекнати, бил направен разговор со цел едукација и подигање на свеста за и превенција од ситуации кои можат да доведат до посериозни нарушувања на јавниот ред и мир и безбедноста на жителите на ова подрачје.

„Заедничките полициски патроли меѓу полициските службеници и единиците на локалната самоуправа кои се дел од стратешката рамка за обезбедување на поволни безбедносни услови за живеење на сите жители на општина Кисела Вода, ќе продолжат и во наредниот период. Дополнително, во тимовите ќе бидат вклучени и родители на кои ваквите акции треба да им обезбедат информација каде се движат и што прават нивните малолетни деца во текот на вечерните излегувања и дали има потреба од дополнителна комуникација меѓу нив во однос на укажаната доверба“, велат од општината.