Магазин

БЕСЦЕНЕТО ВИДЕО: Возот Кирчо кој сообраќал до Охрид!

БЕСЦЕНЕТО ВИДЕО: Возот Кирчо кој сообраќал до Охрид!

Ова бесценето парче е краток документарен филм од 1972 година, кога возот „Ќиро“ сеуште сообраќал до Охрид.

Филмот е посветен на кондуктерот Петар Михајловски од Охрид, за неговиот живот, предизвици и вредностите на времето во кое живеел. И секако нераскинливата врска на човекот од овие краеви со малото чајниче кое значело многу во тоа време, објави порталот „Кичево“.

Вистинската вредност е што многумина од нас, макар на видео, ќе го видат за првпат „Ќирчо во акција“ низ кривулестата пруга. Многу сцени наликуваат на вестерн филм. Ќе видите и сцени кои одамна не можат да се видат во овие краишта, а биле вообичаени се до 40-тина години во Дебарца и Охрид.