вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 61

Бесплатен туристички викенд за 12.000 пензионери

penzioneri

Последни вести

Услугата бесплатен туристички викенд, која ја најави министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, од идната година ќе можат да ја искористат 3.000 пензионери годишно. Предност ќе имаат корисниците на пониска пензија.

Од Министерството за труд и социјална политика велат дека новиот проект е со цел да се обезбеди квалитетен живот, социјална заштита и сигурност на старите лица.

Бесплатниот викенд ќе може да се искористи во одморалиштата и хотелските комплекси кои се наоѓаат на планините и крајбрежјето на езерата во Македонија, односно во Охрид, Дојран, Струга, Преспа, Берово и Крушево. Во овој проект влегува платен превоз, ноќевање и два полни пансиони. Оваа услуга ќе може да ја користат лица – корисници на старосна, инвалидска и семејна пензија, а лицата корисници на пензија кои користат и паричен надоместок за помош и нега од друго лице имаат право на придружник.

Секоја година оваа услуга ќе може да ја користат до 3.000 корисници на пензија во пролетниот и есенскиот период, односно 12.000 пензионери во период од четири години.

За проектот ќе бидат издвоени 10.760.000 денари на годишно ниво, односно 43.040.000 денари за вкупно четири години.

 

 

 

Најчитани вести