вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 43

Бесплатна храна, сместување и работа, но во градот на духовите!

duhovii

Последни вести

Изминативе години власта во градот Гарнет во сојузната американска држава Монтана пружа напори да го заживее и постојано повикува луѓе да работат во него.

И покрај приказните дека во градов живеат живи духови, властите постојано повикуваат работници. Инаку, Гарнет е напуштен цел век. Во 1860 година го населиле рудари, но во 1912 година кога се случил голем пожар градот е напуштен.

Денес, градот е реконструиран но никој се уште не сака да живее во него. Наводно, луѓето се плашат да се преселат овде поради приказните дека овде живеат духови.

Кога власта ги објави огласите за работа, никој не ни претпостави дека никој нема да се јави од локалното население. Огласот на Фејсбук е прегледан 32 илјади пати, а кандидати се јавиле од Кина, Германија па дури и до Јужна Африка.

Поради огромниот одзив, властите морале да ги тргнат огласите. Писателот Елен Бумлер, вели дека духовите не го напуштиле својот град.

-Доцна во ноќта, духовите излегуваат и уживаат во месечината. Понекогаш се слуша и пијано бидејќи таму духовите играат и уживаат во музиката. Но кога ќе стапне жив човек, музиката прекинува, вели Бумлер.

Најчитани вести