четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 20

Бесплатни проекти за семејни куќи искористија 100 инвеститори

IMG_6902

Последни вести

Од 180 инвеститори во станбени објекти во Општина Илинден во 2014 година, 100 ги искористиле поволностите што во рамките на својата иновативност им ги нуди Општина Илинден и одбрале еден од четирите понудени бесплатни проекти за изградба на семејни куќи.

Покрај тоа што со моделите на семејни станбени куќи кои можат да се применат како типски објекти, граѓаните заштедуваат и до 1.000 евра, колку што чини изработката на вакви проекти, Општината ќе добие многу поубав лик.

IMG_6941

Со бесплатните проекти се олеснува работата на администрацијата и се забрзува постапката за издавање на градежни дозволи по електронски пат, односно се скратува рокот за издавање на одобренијата за градба. Така, по плаќањето на комуналиите кои изнесуваат само 2 евра по метар квадратен, граѓаните за само 3 дена добиваат одобрение за градба.

IMG_8314

Најчитани вести