вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 55

Бесплатно ин витро и за трето и четврто дете

Досега беше дозволено поддршка на оние што сакаат второ и трето дете со ин витро. Сега Владата прави поддршка и за трето и четврто дете, се прават анализи да се ослободат од партиципација за сите, и за прво, второ, трето, четврто, таа партиципација изнесува 6.000 денари. Тоа е 20 отсто од вкупниот износ

bremenost

Поврзани вести

Премиерот Никола Груевски денес најави дека набрзо постојат големи шанси Владата да излезе со нов предлог, а тоа е да им се помогне на оние кои сакаат со ин витро да одат на трето или четврто дете.

– Како што знаете, досега беше дозволено поддршка на оние што сакаат второ и трето дете со ин витро. Сега Владата прави поддршка и за трето и четврто дете, се прават анализи да се ослободат од партиципација за сите, и за прво, второ, трето, четврто, таа партиципација изнесува 6.000 денари. Тоа е 20 отсто од вкупниот износ. На наредната владина седница треба да го дискутираме и да донесеме одлука по ова прашање. Но, мислам дека не постојат пречки. Досега инвестиравме околу 1,5 милион евра годишно за ин витро прво и второ дете, изјави Груевски орговорајќи на новинарски прашања при денешната посета на Младо Нагоричане.

Тој смета дека, според разговорите што ги имал со ФЗОМ и со министерот за здравство, постојат услови Владата да донесе одлука да се прошири опфатот и за трето и за четврто дете со ин витро и сите да се ослободат од партиципација.

Најчитани вести