сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 37

Биогенетичари од Бразил по грешка ја предизвикале епидемијата на Зика?

virus-zika2

Последни вести

Лондонски „Дејли Мирор“, повикувајќи се на извори во Светската здравствена организација пишува дека сегашната епидемија на вирусот Зика веројатно е предизвикана по грешка, со ослободување на генетски модифицирани комарци, кои ги создале биогенетичарите во Бразил.

Генетски модифицираните комарци требало да помогнат во спречувањето на ширењето на тропската грозница, која е присутна во делови од Бразил, но експертите сега стравуваат дека целата програма излегла од контрола, а она што се добило предизвикува смртоносен ефект кај новороденчињата.

Програмата за модифицирани комарци била создадена во текот на 2012 година.

 

Експертите тврдат дека дури 80 отсто од инфицираните не знаат дека се заболени, затоа што симптомите се налик на слаб грип, но се покажа дека се мошне опасни за новороденчињата, особено ако нивните мајки биле инфицирани од виирусот додека биле бремени.

Бебињата се раѓаат со невообичаено мали глави и со помал мозок, па лекарите велат дека тие нема долго да живеат.

Засега нема вакцина против овој вирус, а ниту постојат лекови за заразата.

Експертите откриваат дека биогенетичарите сакале да создадат само машки комарци и на тој начин да се спречи тропската грозница во бразилските рурални средини, но изгледа дека нешто било погрешно направено.

Најчитани вести