петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 65

Битолските деца пријавуваат малолетничка проституција и сексуално малтретирање

На СОС телефонот на „Меѓаши, кој работи 21 година од битолските деца, најмногу дојави имало за малолетничка проституција и сексуално малтретирање.

grammisos1056

Последни вести

Милиони деца низ светот секојдневно се жртви на насилство, сексуално малтретирање, зависници од психотропни супстанции. Податоците во светски рамки се загрижувачки, а состојбата е алармантна и во Македонија, велат од Првата детска амбасада Меѓаши, пренесува телевизија Орбис.

На СОС телефонот на „Меѓаши, кој работи 21 година од битолските деца, најмногу дојави имало за малолетничка проституција и сексуално малтретирање.

– Во Битола на СОС телефонот има дојави за малолетничка проституција и сексуална злоупотреба на деца и ние реагираме до институциите затоа што не е во ред да се заработува на сметка на деца – вели Драги Змијанац, основач и извршен директор на „Меѓаши“

Во Македонија бројот на случаи на педофилија и родосквернавење е зголемен, но, според „Меѓаши“, многу од жртвите не ги пријавуваат овие деликти затоа што извршителите најчесто се нивни блиски роднини или пријатели. Како најчест вид на насилство врз децата се јавува семејното.

Најчитани вести