Магазин

Блокирана една опција на Фејсбук

Блокирана една опција на Фејсбук
Откако се прошири информацијата дека американската полиција ја користи „Геофидија“ за следење на демонстрантите во Фергусон, Мисури и Балтимор, Фејсбук реши да ја укине таа опција на својата социјална мрежа, јави порталот „Верџ“.

– Една од најголемите компании во областа на социјалните мрежи, неодамна ја користеше „Геофидија“ во својот Центар за глобални безбедносни операции, со цел лоцирање на провалник кој упаднал во канцеларијата на извршниот директор. Провалникот поставувал фотографија од канцеларијата на социјалните мрежи преку својот смартфон. Безбедносниот тим ја забележа објавата и стигна во канцеларијата неколку минути подоцна, образложија на свој блог тројца поранешни вработени во Фејсбук.

Двајца поранешни вработени во „Геофидија“ пак, ги потврдија тие пишувања и дополнија дека се работи за Марк Цукерберг. Од компанијата, исто така, ги потврдија овие наводи.

Сепак, по аферата со демонстрантите, Фејсбук веднаш го прекина пристапот до „Геофидија“.