недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Богата програма на годинешната „Мичуринска средба“

Micurinska 18-ta sredba 13.1.2014 (5)

Последни вести

Општина Аеродром и годинава ќе ја поддржи традиционалната Мичуринска средба, што ја организира Здружението на граѓани „Мичуринска средба“, а која годинава ќе се одржи по деветнаесетти пат.

Централната манифестација е закажана за вторник, 13.1.2015 година, во 19:00 часот, на платото во паркот во населбата Мичурин.

Во рамки на прославата на големиот православен празник „Свети Василиј“, меѓу народот познат како Стара нова година, ќе се одржи богата музичка програма и неизбежното кршење на традиционалната погача со златна паричка и избор на нов кум на средбата.

За цело време на манифестацијата ќе се послужува топол чај, сокови, греена ракија и сендвичи.

Во рамките на овогодишната Мичуринска средба ќе се одржи и ученичката приредба и тоа од 17:00 до 19:00 часот, во чија организација се вклучени младите мајки мичуринки и ученици од ОУ „Блаже Конески“. Училишната програма ќе содржи рецитали, хорски настапи, куклена претстава и модерни танцови. Инаку, музиката за добро расположение во Мичурин ќе почне во 12:00 часот на пладне, со што ќе почне одбележувањето на празникот Василица.

Поканети гости на овогодишната Мичуринска средба се градоначалниците на Град Скопје, на општините Аеродром и Кисела Вода, Коце Трајановски, Ивица Коневски и Билјана Беличанец, како и други истакнати лица од политичкиот и стопанскиот живот во Република Македонија.

Најчитани вести