сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 0

Бомба на FoxNews: СОРОС заглавен во Панама документи

sorosss1

Поврзани вести

Панама документи откриваат дека Џорџ Сорос  има длабоки врски со пари поврзани  за таинствени оружја, инвестирани во Интел фирма. Милијардерот Џорџ Сорос, кој има потрошено милиони долари за финансирање на демократите и левичарите,  се користени во контроверзната Панамска законска фирма за да се воспостави мрежа на оф шор инвестициски партнерства кои работат низ целиот свет и се надвор од контрола на американските регулатори, според документите.

panama-soros-640x410

FoxNews објави, а Курир ја пренесува деталната анализа за тоа што сокрија истражувачките новинари, како во светот така и во Македонија. На големо се пишуваше за ваквите документи, но името на финансиерот на многу опозициски медиуми во Македонија беше нешто кое “истражувачките новинари“ го премолчуваат.

Еве ја БОМБАТА на FoxNews: 

Т.н. Панама Документи, се ризница од 11,5 милиони финансиски документи за следење на фирмата Mосак Фонсека која им помага на политичари, познати личности и криминалци за да ги заштити своите пари од даноци, видливи се и  врски со Сорос, кој ја финансира новинарската група за ширење на информации. Досега, на Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари (ICIJ)  молчат за своите врски со нивниот добродетел.

Три офшор инвестициски средства се контролирани од страна на Сорос и се каталогизирани во Панама Документи. Сорос финансии, кој беше усвоен во Панама; Сорос Холдинг , и е формирана во Британски Девствени Острови и  командитно друштво наречено Сорос Капитал кој беше создаден во Бермуда.

Законите на Панама, Бермуда, Британските Девствени Острови и резултатот од “даночниот рај” им овозможи на странските фирми да ја кријат сопственоста на парите, недвижниот имот и други средства од регулаторните хартии од вредност и даночниците во земјите каде што се физички сместени.

На 9-ти мај,  податоците се украдени од адвокатската фирма Mосак Фонсека во Панама и се објавени на интернет од страна на ICIJ како дел од својата база на податоци. На пребарувањето на  базата на податоци содржи дел од оф-шор финансиски снимки на новинарите од анонимни посетители и од свиркачите од 2013 година; тоа не вклучува пораки и други објаснувачки податоци кои ICIJ новинарите ги користиле за да пишуваат за оф-шор поединци од финансиски фирми за топ вести.

Вестите за офшор банкарските сметки се откриени од страна на Панама Документи од премиер на Исланд минатиот месец. Шефовите на држави, холивудските ѕвезди, наследнички, дилери за оружје и дилери на дрога кои основале тајни офшор компании и банкарски сметки. Инкорпорирање на бизнис офшор не е нелегално, но претседателот Обама ги повика за данок,таа дупка да биде запечатена затворена, велејќи дека секој треба да “плаќа фер удел”.

Сорос, 86, е во вредност од околу $ 25 милијарди долари. Неговиот Институт Отворено Општество е една од главните финансиери на ICIJ, им било доделено $ 1,5 милиони минатата година. Панама Документите го открија само врвот на ледениот брег од офшор Сорос, Квантна група на финансиски средства. Лидерот на ICIJ е, новинарот Жерард Рул , изјави дека не забележал компании на Сорос во базата на податоци рече за FoxNews.com.

“Се сомневам дека ќе имаме повеќе информации [за Сорос], бидејќи јавната база на податоци … не ги содржи основните податоци”, рече Рил во е-маил на  FoxNews.com.

FoxNews.com побара пристап до податоците.

Затоа што се базира за офшор, Квантната група за финансиски средства вообичаено не е предмет на уредување од страна на САД и за Комисијата за хартии од вредност. Но во средината на 1990-тите години, Сорос Капитал купил неколку ДИК-регулирани фирми, чин што го бара да го открие основниот дизајн за Квантната мрежата за затворање на оф-шор компании и банкарски сметки, од милијарди како штит на Сорос.

Сорос Капитал постави оф-шор компанија на Кајманските Острови за целите на вложување на приватен капитал со Карлајл Груп, заедно со членовите на Саудиска Арабија како што е и семејството на Бин Ладен. Партнерите на  Карлајл вклучуваат и поранешни шефови на држави и поранешни функционери на ЦИА. Приватното партнерство на капитал е специјализирано за купување и продажба на оружје, производство и собирање на разузнавачки информации со компании преку владини и воени договори и тоа исто така користејќи тајни оф-шор компании за водење на бизниси.

Протекување на оф шор не вклучува  информации за државни изборни комисии , но ги дознава Сорос Капитал како главен инвеститор и за корпоративно банкарство на АИФ (Индонезија) . АИФ комбинира приватни инвестиции со државни пари за да придонесе на азиските влади и да развие масовни инфраструктурни проекти. Базата на податоци  во врска со Сорос Капитал до Донга  пристаништа , се сопственост на болидот на офшор субјекти.

Сорос е, секако, топ вест. Во 1992 година, самопрогласенфилозоф-економист речиси со пропадната Банката на Англија преку манипулирање со цената на фунтата. Пет години подоцна, тој ја влошува регионална економска криза со обложување против Тајландските и Малезијските валути. Милијарди долари профит од валутите , Сорос  се здоби преку квантната група на финансиски средства.

Сорос е единствен сопственик на Сорос Фонд Менаџмент ДОО , која ја контролира офшор империја. Во јули 2011 година, Сорос го затвори фондот од милијарди долари за сите, но членовите на неговото потесно семејство,  му овозможува да избега. Неколку месеци подоцна, Сорос ја загуби последната жалба на неговата осуда 2002 година од страна на францускиот суд за инсајдерско тргување. Но, тој останува потентен политичка сила.

Во 2014 година, Сорос донираше 381 милиони од квантната група на акции од Средства за отворање на општествоза  филантропија . Со седиште во Њујорк фондацијата поддржи стотици групи за застапување, академски истражувања и новинарите кои ќе ги промовираат изјавите на Сорос со цел за промовирање на глобализиран капитализам и демократија.

Од друга страна, пак, на Панамскиот документи Џон Дое, рече дека тој се изложил на голема група на оф-шор фирми и банкарски сметки, бидејќи „нееднаквоста во приходите и”масовна, корупцијата се дефинирање на прашања на нашето време. ”

Оф-шор компании на Сорос можеби не плаќаат даноци на САД (неговиот портпарол, Мајкл Вачон, одби да одговори на тоа прашање), но милијардерот донира многу пари на демократите кои пишуваат и за спроведување на даночните закони. На претседателските избори во 2004 година, тој придонесе 24 милиони евра за противниците на Џорџ Буш. Тој е најголемиот донатор за кампањата на Хилари Клинтон за претседателската функција,  одвои  8 милиони, досега. Тој донираше “до 1 милион ” на Фондацијата Клинтон. И мејловите на  државниот секретар Клинтон откриваат дека Сорос  лобира во име на нејзините интереси.

Најчитани вести