Балкан

Борисов: Бугарија го нема променето ставот за „Јужен тек“

Борисов: Бугарија го нема променето ставот за „Јужен тек“

Бугарската влада го нема променето ставот за изградбата на гасоводот „Јужен тек“, изјави денеска премиерот на Бугарија Бојко Борисов во парламентот.

– Ние ја поддржуваме имплементацијата на проектот за изградба на гасоводот „Јужен тек“ под услов тој да биде во согласност со европските прописи, рече Борисов и додаде дека по минатонеделната изјава на рускиот претседател Владимир Путин за прекин на проектот, Бугарија сеуште нема добиено официјално соопштение од Русија.

Борисов минатата недела изрази жалење затоа што претседателот Путин во моментот кога објавил дека работата на „Јужен тек“ ќе биде прекината ја посочил Бугарија како единствена проблематична земја.

– Не само Бугарија, туку уште пет земји членки на ЕУ ја овластија Европската комисија да преговара со Москва за усогласување на „Јужен тек“ со европските правила, потсети Борисов.

Тој тогаш изрази надеж дека на енергетската конференција во Брисел, која треба да се одржи утре, Русија ќе ги отфрли техничките пречки за изградба на гасоводот.

– Ние сме за „Јужен тек“. Сакаме да биде изграден, но во согласност со законодавството на ЕУ, изјави Борисов пред неколку дена.