вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 1

Босанците, највисоки луѓе во светот

бих

Последни вести

Во Босна и Херцеговина живеат највисоките луѓе во светот со просечна висина од 177,8 сантиметри, а по неа следат жителите на Холандија, кои се со просечна висина од 177,2 сантиметри и на Црна Гора со 177 сантиметрим, покажуваат податоците „Ворлд Атлас“.

Како што јави босанскиот портал Кликс, во истражувањето на „Ворлд Атлас“ се наведува дека висината на луѓето зависи од генетиката, но и начинот на живот и исхраната на населението на одредени подрачја.

Список на земји каде жителите се највисоки:

1. Босна и Херцеговина (177,8 cм)

2. Холандија (177,2 cм)

3. Црна Гора (177 cм)

4. Данска (177 cм)

5. Норвешка (175,3 cм)

6. Германија (174,5 cм)

7. Литванија (174,5 cм)

8. Србија (174 cм)

9. Шведска (174 cм)

10. Финска (174 cм)

Најчитани вести