недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Бранко и УЧК во Гошинце објавија пролет во Македонија

mirka

Мирка Велиновска

Зошто? Па, просто затоа што пучот на Заев не успеа. Сега на проектов му треба дотур на бензин и експлозив. Ангажирани се стандардните марионети што одамна со договори во четири очи изведуваат валкани работи сврзани со етапно исчезнување на Република Македонија како државен и национален ентитет. На потег се народот, Уставот и државните институции. Сѐ друго е губење време.

Деновиве некои од перјаниците на новото македонско новинарство што се изненадија од нападот на граничната караула на Гошинце ми признаа дека не очекувале вакво нешто. Врз основа на што, ги прашав, граделе ваква вера? Велат, им се чинело невозможно зашто се надевале оти работите политички стоеле различно. Мојот одговор за сите нив е единствен. Жртви се на впечатоци што ги стекнале преку секојдневна консумација на големи дози пропаганда и затоа заболеле од индоктринација. За да се одбегне таквата болест, потребни се знаење и негова секојдневна примена. А за тоа е потребен школски систем, кој подготвува како да го оспособите сопствениот мозок да мисли, да донесува заклучоци и да дејствува автохтоно наместо да учите напамет и да прераскажувате што мислеле други. Како и секогаш, развојот на настаните во Македонија ги изненади и стаписа сите оние што минуваат низ животот со розови очила и затоа не умеат да видат навреме дека кон нив шиба камион со голема брзина и без намера да запре.

Интересно ми е што очигледно и државните институции, по сите искуства, замаени со бомбите на Заев, пак биле фатени на дремка. Особено по изјавата на Еди Рама дека Албанците во регионот пак ќе војуваат за една држава доколку не влезат топтан во НАТО. Гошинце по нападот има засилено државно обезбедување, а и Ѓорге Иванов дури го свика државниот совет за безбедност. Од мене едно браво за менаџментот ни! Ако вака се гаснат пламенчиња што брзо прераснуваат во големи пожари, ќе го обереме пак бостанот.

Прашувам сега за последен пат: Знае ли некој што е шах, како се игра и кој игра? Тоа не е парче дрвена плоча со исцртани квадрати во две бои на кои се поредени фигури во два реда. Тоа е стратегиска, политичка и воена сцена на која секое квадратче е територија по која се движат војски што по волјата на господарите одат во напад или се бранат. Има повеќе верзии на шахот, но сите се на ист принцип и сите се верна копија на универзумот. Затоа шахот е симбол на космосот и есенција на знаењето и на мудроста. Играчите мора да знаат математика, логика, филозофија, психологија за да сметаат на победа. За жал, кај нас уште се верува дека фигурите се играчите, а полињата парче дрво. Играчите што не умееме да ги видиме почнаа да играат нова партија во рамките на истиот планетарен турнир. Секое поле е држава или регион, а фигурките се обични марионетки ставени во функција. Македонија е едно од тие полиња што се наоѓаат на линијата на огнот. Тоа одеднаш кризира од неколку причини:

1. Историски штрчи и им пречи на повеќе играчи заради симболиката на името.
2. Од геостратегиски аспект, поради местоположбата, постои реален интерес за контрола на таков крстопат.
3. Евроатлантизмот го загуби статусот на светски господар.
4. До новата распределба на моќта и влијанието се водат војни од секаков вид.
5. Една таква е во тек околу остварувањето на проектот „Турски тек“. Македонија е можна „спирка“ на тој енергетски проект. Токму затоа, на секоја акција на САД или Брисел во Македонија, следува предупредувачка изјава на МНР на Русија. По Гошинце, повторно се случи тоа.
6. Во ситуација кога еден играч сака да го гради, а другиот не сака зашто смета дека сте негова територија, вие сте се нашле на линија на огнот.
7. Таква држава (шаховско поле) ако сака да избегне судбина на загината фигура во партија шах, мора да има будни стратези, планери, тактичари, дипломати и водачи-визионери.
Сега да бидеме практични. Реалноста е таа. САД и Русија заиграа жестоко и на Балканот. Сценаристот што работи по задача на продуцентот што вложува пари смислил Македонија да стане фитиљ на бурето со барут. Најслаба алка е. Зошто? Па, еве да потсетам. Градена е како држава со вградена фабричка маана. Поткопан ѝ е темелот со честите налудничави промени на Уставот, особено по 2001 година. Со глупав и гусарски склепан „рамковен договор“ во институциите е поставена нагазна мина што секој може да ја активира кога сака. Со други зборови, марионетки како Заев, Верушевски или некој Али Ахмети, на повик од газдата, кога ќе им наредат може да активираат политичка или институционална криза. Доволни му се стотина тутурутки како актуелниве што ги плаќаат Сорос и УСАИД за да станат функционален џубокс. Од агол на гледање на дувачкиот оркестар „Геро и дудуците“ токму затоа не постои ни народ, ни мнозинска изборна волја. Во нивниот светоглед на матрица со уснимена песна под некој реден број важна е раката што уфрла паричка и го стиска копчето токму со нивниот број.

Затоа токму сега, непосредно пред Гошинце, запеа и Бранко Црвенковски. Овој пат во соло-парче „писмото на Бранко до базата“. Родоначалникот на марионетската политика на транзициска Македонија и прва марионетка меѓу марионетките, ја излицитира државава во директна спогодба со Вашингтон како парче земја врз која тој има наследно право. Го стори тоа просто, а ефектно. За да седне да договара, требаше да покаже колку тежи. Тоа го постигна откако со манипулација и магионичарски пропагандни трикови (како и последниве монтировки со телефонски транскрипти на разговори), но и со помош на незамисливо глупавата политика на тогашното државно раководство (признавањето на Тајван е само една таква, но и со несоодветното справување со изрежираниот масовен егзодус на Косовари) успеа да го изведе Скопје на улица. Сите залапавме свирчиња. Бранко ја постигна целта: Американската амбасада се увери дека Бранко бил Јасер Арафат и има контрола над Палестинците. Тогаш тој стана кандидат за прва кукла. За да стане полноправен член во куклениот театар и да игра значајни улоги, макар локално, требаше да одработи уште валканици. Амбициозен каков што е, тој побара од вистинскиот човек во американската амбасада да му се даде шанса: Праша директно: „Што треба да сторам за вас, а за возврат да добијам директна комуникација со Стејт департментот?“ Овде следува нужно објаснување од моја страна. Ова напишаново е вистина до последен збор. Бев сведок на настанот и со другите присутни, вклучувајќи го и дипломатскиот претставник, останав без воздух, ама со бурна реакција. Тоа е моментот кога дотичниот ја истргува Република Македонија. Поради тоа тој пред Нова година, во декември 2001-та, ми призна дека е незамисливо расипан. Сѐ друго е производ на преземена обврска со купопродажен мафијашки договор. Аферите „Големото уво“, па „од Групчин и по Групчин“, инсценираните пројави на учки и „загрижени“ реакции на СДСМ „патриотска“, па барањето за сенационална спасителска влада, па рамковни преговори за мир, сѐ е составен дел од игроказот „фингерај во 26 слики“. Но тоа е заднината на големата победа на Македонија на 15 септември 2002 година, во која лавовската работа ја заврши Соросовата банда со своите пари. Тогаш македонското новинарство претрча на страната на пропагандата и стана „оркестар“ со кој диригираат евроатлантски гангстери. Тогаш беше спакуван и ликвидиран и вториот шеф на државата. Фикусот, како што го викав јас, или раткапната Борис Трајковски, како што го именуваше Црвенковски, дури посмртно беше рехабилитиран како „голем човек“. На негово место, за прва државна марионета беше избран проверениот и исполнителен Црвенковски. Со него загарантирано Република Македонија едно по едно ги губи својствата на држава.

Може ли да се избегне реприза на оваа вулгарна гротеска? Може, и тоа го прави народот на избори од 2006 наваму. И мора, а тоа треба да го прават институциите. Услов е да нема публика за вакви претстави. И паметен ама и решителен менаџмент. Сега ќе видиме дали пак нѐ водат кукли или полнокрвни одговорни луѓе. Од нив се очекува да дејствуваат пред да избувне пожар, а не по него. Тоа значи покривање на сите поголеми потенцијални точки на судир. Со сиот капацитет одлучно и жестоко. Една таква е канцеларијата на ЕУ, па Амбасадата на САД и Велика Британија. ОБСЕ не го ни сметам за нешто важно. МНР треба веднаш со ноти или демарши да им објасни на господата дипломати дека не прифаќа нивно мешање во нашите државни работи. Ќе мора да исштанца жолти и црвени картони како институција на суверена држава. Исто така мора да се предупреди НАТО оти Македонија очекува неговите членки со кои се граничи Македонија да си седат мадро, зашто поинаку, со полно право, ќе смета дека зад обидите за дестабилизација на државава стои токму оваа „хуманитарна“ организација. До толку повеќе што НАТО има своја држава што се вика Косово. Јас барам државна интервенција со непропорционална сила овој пат. Беспоговорно. Така се испраќа сериозна порака до светот. Така се добива добра позиција на идната регионална зелена маса. Сакам сега и веднаш очистување на теренот кај Липково. И покривање на целата граница. Така би сторила секоја суверена европска држава. Сакам да видам институционално и законско растурање на пропагандната Ал каеда, која лани преку УСАИД и Сорос доби доволно пари за тековните подготовки на „пучот“. Барам итна и сеопфатна судска разврска за актерите на бомбашкиот скандал. Обелоденување и санкционирање на тајната служба со кодно име „Чадор“, која ги ангажираше Верушевски и бандата, и беспоговорното креирање адхок-трибунал за сите актери што оставија докази за своите антидржавни дејства од 2008 до денес.

Што се однесува до нас, жителите на оваа држава, ќе бараме сите идни тркачи за управување со нашата колективна судбина да си ги редефинираат своите политички платформи и да ги сообразат со новата реалност, која исклучува категории „единствен избор“ и една „опција“. Фрази и рефрени, чукање во гради, веења знамиња, храбри изјави и повторување патриотски лозинки не нѐ интересираат повеќе.

Мирка Велиновска за НОВА МАКЕДОНИЈА

 

Најчитани вести