Македонија

Бранко Ушковски е нов претседател на Судскиот совет

Бранко Ушковски е нов претседател на Судскиот совет
Нов претседател на Судскиот совет е Бранко Ушковски, поранешен правник во Министерството за одбрана. Тој е избран од Влатко Самарџиски, член на Советот и судија на скопска апелација.

Ушковски  доаѓа на местото на Александра Зафировска која 4 години, во два мандати го водеше Советот. Бранко Ушковски е единствен член на Советот од редот на кандидатите Македонци кој никогаш не бил судија, а беше предложен

За местото на досегашната претседателка Александра Зафировска типуваше и владиниот партнер ДУИ. Мандатот на Зафировска истече пред три месеци.