Балкан

Брезовица оди на меѓународен суд

Брезовица оди на меѓународен суд
Брезовица оди на меѓународен суд

Скијалшта на Србија, во чиј состав е Ски центарот Брезовица, најави покревање постапка пред меѓународниот суд во Париз, поради одлуката на Владата на Косово со која се предвидува експропријација на имотот на Ски центарот Брезовица, за потребите на изградба на Туристички центар Брезовица.

Одлуката на косовските институции за експропријација на земјиштето и имотот е противзаконско не замо со меѓународното право туку и со прописите кои се применуваат на Косово“, наведно е во соопштението на Скијалишта на Србија.
Во Ски центарот Брезовица д.о.о. во последните неколку години се вложени 1,6 милиони евра во инфраструктура и ревитализација на скијалиштата.
Сметаме дека ваков обид да се располага со туѓ имот, во овој случај имот на српско претпријатие, целосно е недозволено, се заклучува во соопштението.