понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Брисел со нови прописи: На пазарите мора да биде напишано латинското име на рибите

Финските рибари и трговци со риба се спротивставија на новите прописи од Брисел, за што извести и националната телевизија YLE.

pazar

Последни вести

На рибните пазари низ ЕУ наскоро покрај локалните имиња на рибата ќе мора да биде напишано и нивното име на латински, пренесува МИА.

Финските рибари и трговци со риба се спротивставија на новите прописи од Брисел, за што извести и националната телевизија YLE.

– Секое утро уште половина час ќе морам да пишувам нови назнаки – рече Сара Хакинен за YLE.

Како што рекоа во надлежните фински инспекции, тие кои нема да се придржуваат до прописите во пробниот период, нема да бидат казнувани, но ќе им се изречат опомени.

Најчитани вести