Свет

Британија утре ќе одлучува за воздушни напади врз ИД

Британија утре ќе одлучува за воздушни напади врз ИД

Велика Британија би требало да се приклучи кон воздушните напади против милитантите на Исламската држава (ИД) во Ирак и поради тоа за утре е најавена вонредна седница во парламентот кој треба тоа да го одобри, изјави во Њујорк, британскиот премиер Дејвид Камерон.

Тој на Генералното собрание на Обединетите Нации додаде дека е правилно Велика Британија сега да прејде во нова фаза на акција.

Камерон наведе дека парламентаците утре ќе расправаат за давањето на поддрѓка на ирачката влада во борбата против екстремистите и коалицијата за спроведување на воздушни напади.

Претходно од „Даунинг Стрит“ соопштено е дека претседателот на парламентот се согласил со барањето да ги повика назад пратениците од пауза за да закаже вонредна седница.