Свет

Британски ловци пресретнаа руски авион над Балтикот

Британски ловци пресретнаа руски авион над Балтикот
RAF No 11 Squadron Typhoon at Green Flag, USA. The Typhoon is loaded with enhanced paveway 2 bombs, litening 111 designater pod and drop tanks. No 11 Squadron has detached to Nellis Air Force base in the Nevada desert for this exercise in the US.

Британски ловци од типот „Тајфун“ пресретнаа три руски транспортни авиони, кои се приближуваа кон балтичките држави, соопшти денеска Министертсвото за одбрана на Велика Британија.

Во соопштението се посочува дека британските авиони полетале од базата „Амари“ во Естонија и ги пресретнале руските летала кои не емитувале идентификациска шифра и не одговарале на повиците.

– Веднаш одговоривме на овој акт на руска агресија, демонстиррајќи ја нашата просветеност на колективната одбрана на НАТО, изјави британскиот министер за одбрана Мајкл Фалон.