Македонија,Економија

Бродската компанија „Маерск Лајн“ влегува во Македонија

Бродската компанија „Маерск Лајн“ влегува во Македонија

Депо на светски познатата бродска компанија „Маерск Лајн“ (Maersk Line) од 1 јули официјално е пуштено во употреба во Македонија.

Работењето на Депото во Скопје и во Гевгелија го организира компанијата „Навико шипинг“ која работи во рамки на фирмата „Блу Бел“ од Скопје, специјализирана за бродско-контејнерски превоз на стоки од и за Македонија.

Со оваа новина во бродскиот и контејнерскиот транспорт се овозможува чување и преземање на контењери, достапност на опрема за товар и растовар, можност за брзо реализирање на увозот и извозот и значително намалување на финансиските трошоци на фирмите кои се занимаваат со увоз и извоз на стоки.

Воедно, Македонија станува дел од ланецот „Маерск Лајн“.

извор: МИА