Свет

Бројот на пушачи во светот се приближува до една милијарда

Бројот на пушачи во светот се приближува до една милијарда

Иако пушењето станува се’ помалку популарно во голем дел од светот, вкупниот број на пушачи расте и се приближува до бројката од една милијарда, покажуваат податоците собрание од 187 држави.

Во текот на 2012-та година, вкупно 967 милиони луѓе во светот активно пушеле секој ден, додека таа бројка во 1980-та година била 721 милиони, пренесува „Би- Би- Си“. Порастот на бројот на пушачи е поврзано со порастот на населението во светот.

Бројот на жители во изминатите 50 години во светот двојно се зголеми и достигна седум милијарди, па поради тоа расте и бројот на луѓе кои пушат. Најмногу пушачи доаѓаат од земјите во развој. Но, уделот во вкупното светско население се намали и сега тројца од вкупно десет мажи пушат секојдневно, додека тој удел кај жените е 20. Во 80-тите години од минатиот век пушеле четири од десет мажи, односно една од десет жени.