вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 9

Бројот на туристите зголемен за 5,2 отсто

115379924

Последни вести

Македонија во првите десет месеци од годинава ја посетиле за 5,2 отсто повеќе туристи, кои оствариле за два процента поголем број на ноќевања во однос на истиот период лани, при што бројот на домашните туристи е зголемен за 3 отсто, а на странските за 6,9 проценти.

Според податоците на државниот завод за статистика, кај домашните туристи има намалување на бројот на ноќевања за 0,2 отсто, додека кај странските се бележи пораст од 5,4 проценти.

Во земјава во октомври годинава вкупно престојувале 62.079 туристи кои оствариле 143.807 ноќевања што претставува зголемување од 1,3 отсто на бројот на туристи и 3,9 проценти на ноќевања во споредба со истиот месец лани.

При тоа, бројот на домашните туристи е зголемен за 14,3 отсто, а бројот на странските е намален за 4,8 проценти. Домашните туристи воедно оствариле и зголемен број на ноќевања за 13,5 отсто, а бројот на ноќевањата на странските туристи е намален за 2,3 проценти.

Најчитани вести