среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 42

Бројот на турски мигранти во Германија годинава зголемен за три пати

Според овие податоци, во текот на 2015 година, во Германија азил побарале околу 1.800 државјани на Турција, додека во периодот јануари-ноември 2016, барања за азилантски статус поднеле над 5.200 турски граѓани.

hhhhhhhhh-640x294

Последни вести

Податоците на германските власти покажуваат дека бројот на турски државјани кои во текот на оваа година добиле статус на азиланти во Германија, е тројно поголем од лани, објави магазинот „Шпигел“.

Според овие податоци, во текот на 2015 година, во Германија азил побарале околу 1.800 државјани на Турција, додека во периодот јануари-ноември 2016, барања за азилантски статус поднеле над 5.200 турски граѓани.

Од вкупната бројка на турски азиланти во Германија, над 4.000 се по националност Курди, што се толкува како последица на интензивирањето на судирите меѓу турските сили и припадниците на Курдската работничка партија (ПКК) и на засилените притисоци од страна на властите врз избраните курдски претставници.

Германските експерти проценуваат дека ваквото драстично зголемување на бројот на Турци кои бараат азил во Германија се должи и на мерките што ги презедоа турските власти против своите противници по неуспешниот обид за воен преврат во јули годинава.

Тие оценуваат дека во овој момент Турција во никој случај не може да се смета за безбедна земја, бидејќи покрај репресивните мерки што ги преземаат властите, во неа престојуваат и околу три милиони бегалци од Сирија.

Најчитани вести