Македонија,Крими хроника

Бугари приведени за кражби

Бугари приведени за кражби

СВР-Скопје,Отсек за џепни кражби, со кривична пријава до Oсновно Јавно обвинителство-Скопје ги предаде лицата Т.Н.М. (34) и П.М.С. (30), двете државјани на Р. Бугарија, поради постоење основано сомнение дека сториле кривично дело – “кражба“ предвидено и казниво согласно чл.235 од КЗ на РМ. Од страна на судија во претходна постапка, на пријавените им е одредена мерка една година условно, за три години казна затвор и протерување, односно забрана за влез во РМ во траење од десет години.

Двете пријавени, со намера за себе да прибават противправна имотна корист, во средата 28 минатиот месец на бул.„Крсте Мисирков“ поточно на Бит Пазар (кај т.н. Цветен пазар), искористувајќи го невниманието на оштетеното лице, додека оштетената пазарувала на пазарот, најпрво П.М.С и се доближила и со своето тело се турнала во неа со цел да и го одземе вниманието, додека пак Т.Н.М успеала да и ја отвори ташната, и со протнување на раката во ташната и го украла паричникот во кој имало еден клуч од стан, една маестро картица од Комерцијална Банка и една кутија цигари Ева.

Од страна на полициски службеник од ПС ОН „Бит Пазар“, пријавените биле затекнати при вршење на кривичното дело, по што истите се лишени од слобода.

Со потврда за привремено одземени предмети од првопријавената се  одземени горенаведените предмети, кои со потврда се вратени на оштетеното лице.