Балкан

Бугарската православна црква против геј парада во Софија

Бугарската православна црква против геј парада во Софија

Синодот на Бугарската православна црква (БПЦ) е протв одржувањето на геј парадата, закажана за 21 јуни во Софија. Црквата соопшти дека таа парада „широко пропагира и јавно демонстрира грев“.

Наведени се бројни библиски цитати меѓу кои и дека во царството Божје нема да влезат „блудници, прељубници, крадци, користољубиви луѓе, пијаници…“