Балкан

Бугарскиот парламент ја прифати оставката на премиерот

Бугарскиот парламент ја прифати оставката на премиерот

Бугaрскиот парламент  денеска ја прифати оставката на премиерот Пламен орешарски, со што е отворен патот за предвремени избори на почетокот на октомври.

Орешарски, кој беше на премиерската функција нешто повеќе од една година, поднесе оставка вчера заради лошите резултати на Социјалистичката партија, на мајските избори за Европскиот парламент.

Лошите изборни резултати на оваа партија коалициониот партнер во владата да им ја ускрати поддршката.