понеделник, 26 јуни 2017  |  Вести денес: 1

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

isidoros-karderinis

Илузијата на француските избори 2017-та

Изборот на Емануел Макрон за претседател на Франција, кој е вистинско чедо на банкарскиот систем и силите на глобализацијата, спречи од една страна автоматско активирање на процедурите за распаѓање...
Stefan Vlahov – Micov

Зомбирана Македонија, зомбиран Балкан

Во своите спомени, главниот терорист на Македонската револуционерна организација (МРО) Андон Лазов Јанев – Ќосето раскажува како речиси не ги убил во Софија д-р Христо Татарчев, Христо Матов и Димитар...
segio

За што брза Заев и ги запоставува домашните задачи?

Ако по утрото денот се познава, преведено на нашите состојби значи како што тргна власта на социјалдемократите реално е стравувањето на крајот од нивниот мандат, колку и тој да трае, сите заедно да доживееме...
Stefan Vlahov – Micov

Сакате НАТО – добивате голема Албанија!

Една народна поговорка гласи: „Рибата смрди од главата, но ја чистат од опашката“. Пред да се расипе, македонската држава лошо мирисаше 27 години. Се менуваа луѓе, партии, влади, но до денес не се менуваше...
Stefan Vlahov – Micov

Војната доаѓа, Македонија пред време окупирана

Одамна пишувам дека ситуацијата во Македонија, на Балканот и во останатиот свет глобално се повторува од онаа пред Втората светска војна. ВСУШНОСТ, ЗАТОА ШТО САД (СВЕТСКАТА ВЛАДА ВО СЕНКА) ГО КОРИСТИ...
viktor-grozdanov-640x360

Отворено писмо до Премиерот на Македонија (1) – Ќе подадеш ли рака на медиумите, г-дине Зоран Заев?

Да Ви се претставам. Јас сум Виктор Грозданов член на Централниот Одбор на Граѓанската Опција за Македонија-ГРОМ висококвалификуван Опзозиционер. За разлика од некои плачковци јас живеев за овој момент...
Stefan Vlahov – Micov

Патриоти и терористи

Во својата книга „1984“, Џорџ Орвел проникливо пишува за времето кога светските вредности ќе бидат превртени за 180 степени: „војната е мир, слободата е ропство, глупоста е моќ“. Орвел во 1948 година пишува...
djejson-miko

Напад на македонската култура и традиција

На 25 мај 1996 година првпат во мојот живот слетав во Скопје. Пред тој ден, одредено време во текот на претходните четири години минав во другите земји на Балканот, но ова ми беше првпат во Македонија и слетав...
StefanVlahovMitcov

Потребна е единствена македонска опција

САМОСТОЈНА И НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА Е МОЖНА ДОКОЛКУ ИМА СВОИ НЕЗАВИСНИ И САМОСТОЈНИ ЛИДЕРИ. Денес Македонија де факто и де јуре е окупирана држава, бидејќи и по 26 години од нејзиното осамостојување не...
StefanVlahovMitcov

Државата се брани до последен здив

На 12 август 1903 година војводскиот совет на Крушевската република на чело со Никола Карев донел одлука за повлекување на востаничките одреди кон планината. Единствен кој се спротивставил на оваа одлука...
StefanVlahovMitcov

27 Април – Македонски државен празник, како што е и 11 Октомври

ПО ДРЖАВНИОТ УДАР НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ПОВЕЌЕ АВТОРИ ПИШУВАА ЗА ОКУПАЦИЈА ВРЗ МАКЕДОНИЈА КАКО И ЗА КРАЈ НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА. ВО СУШТИНА КАПИТУЛИРА СДС-ВМРО-вскиот ПРОЕКТ ЗА МАКЕДОНИЈА. КАПИТУЛИРА...
StefanVlahovMitcov

Предавство како во 2001 година

СЕКОЈА ЧЕСТ И ПОКЛОН ПРЕД МАКЕДОНСКИТЕ ГРАЃАНИ ВО СОБРАНИЕТО ВО ЧЕТВРТОК ВЕЧЕРТА, КОИ ХРАБРО СЕ СООЧИЈА СО ШОК-БОМБИТЕ И ФИЗИЧКИТЕ РЕПРЕСИИ НА ШИПТАРСКАТА ПОЛИЦИЈА! ТАМУ ВНАТРЕ, ВИДОВ ДЕКА ШАНСА ЗА...
marija kotovska

И уште ве лажат комуњарите

Ако можеме ефективно да ја уништиме националната гордост и патриотизмот на само едно поколение, ќе ја освоиме таа земја засекогаш. Според тоа, постојано мора да се води пропаганда против таа земја...
StefanVlahovMitcov

Моментно немаме ни македонски лидери, ни херои

Овој текст не е наменет за македонските „продадени души“ – политичари, новинари, скопени интелектуалци, подметнати фаци „ала Че Гевара“ и „ала Кастро“, автори на лозунзи и мантри и мајстори на пукање...
StefanVlahovMitcov

Зошто ЕУ е злосторничка и криминална пирамида?

Европската Унија има неофицијална и официјална историја. Неофицијалната е меѓу 1951 и 1992 година, а официјалната е од договорот во Махстрихт, Холандија во 1992 година, до денес. И во двата дела од својата...

Најчитани вести