петок, 2 декември 2016  |  Вести денес: 65

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

Timco_Mucunski

Американската надворешна политика по изборите од 4 Ноември

По последниве избори во САД, кои се оддржаа на 4 ноември оваа година, Претседателот Барак Обама се наоѓа во прилично незавидна, но очекувана позиција. Тој мора да управува со извршната власт, без да може...
viktor_grozdanov1

Дали за опозицијата „Македонија е се’ што имаме“?

Насловот на оваа колумна е инспириран од мемоарите, автобиографијата и целокупното политичко дејствување на, според мене како и на многу други граѓани на Република Македонија, таткото на современата...
Timco_Mucunski

Реформите во прилог на стабилен општествен развој

Севкупните реформи, кои се превземаат во Република Македонија, донесоа голем број системски промени, ја наметнаа потребата од дополнителни прилагодувања на сите нивоа и за сите граѓани, но истовремено...
dejan-nikolovski-kolumna

Вести НОВИ, како ланскиот снег

Новото меѓународно име за нашата земја да биде „Република Горна Македонија“, јазикот да се именува како македонски, а народот како „граѓани на Горна Македонија“ – ова е НОВИОТ предлог што на крајот...
viktor_grozdanov1

Кој е бомбашот самоубиец во опозицијата?

Оваа колумна не ја пишувам сам туку заедно со еден мој драг пријател, инаку лично директно присутен и сведок на настаните во турбулентната 2001 година кога е актуелна мега аферата „Големото Уво“. Имено...
Timco_Mucunski

Културата, археологијата и туризмот во функција на наша промоција кон светот

Инвестициската промоција е таа кон која би требало да го насочуваме најголемиот дел од нашето внимание, затоа што од успехот на таквата политика непосредно зависи и темпото на економскиот напредок...
viktor_grozdanov1

Стевче Јакимовски и Црвените Кмери од СДСМ-Карпош

Црвените кмери или што би рекле Французите Кмер Руж историјата, хронологијата и фактографијата ќе ги нарече дека се доследни на марксистичко-ленинистичката ултра радикална социјалистичко комунистичка...
Timco_Mucunski

Дијаспората во функција на забрзан економски развој на Република Македонија

Неодамнешната расправа на Комисијата за надворешна политика при Собранието околу важноста која припадниците на дијаспората по потекло од Република Македонија ја имаат во рамките на економскиот развој...
viktor_grozdanov1

Медиуми и политика

За да можеш да говориш во името на медиумите и нивните вработени поточно за нивните права и обврски несомнено е потребно да познаваш малку историја. Треба да знаеш дека првиот радио пренос е направен...
Timco_Mucunski

Како треба да се развиваат локалните економии

Ќе се осврнам на еден од поубавите мали градови во Република Македонија. Некои го нарекуваат Швајцарија на Балканот, а според одредени истражувања токму таму процентот на концентрација на кислород...
viktor_grozdanov1

СДСМ: Власта се рекламира. Немогуќе!

Пред неколку недели нашите драги и мили, опозицискиот СДСМ и ѓоа неверојатно загрижените невладини организации, ни соопштија на нас заблуденото гражданството дека власта се рекламира и плус дека за...
Timco_Mucunski

Консензус или понатамошно спротивставување, изборот е наш!

Што е Скопје 2014? Што тој проект претставува за секој од нас? Кога си ги поставувам овие две прашања, прво што ми доаѓа на ум е сликата од локациите каде што денес се сместени Археолошкиот музеј, Музејот...
dejan-nikolovski-kolumna

Зошто повеќе ја милувате и љубите Грција од Македонија?

Многу интересна појава се случува во Македонија секогаш непосредно пред некоја голема и важна надворешнополитичка случка за земјава. Токму во тие моменти, важни за земјава, на јавноста и се наметнува...
Timco_Mucunski

Конечно, и Македонија ќе игра улога во глобалниот финансиски пазар

Објективно, треба да и се честита на Владата на Република Македонија за иницијативата за формирање на слободна финансиска зона. Чекорот е умешен, визионерски и пред се’ во интерес на државата и економскиот...
andrej_f

Целта на геј парадата не е гејот да биде геј, туку ти и твоето дете да станете геј

Разликата е суштинска, бидејќи борбата на малцинството за моќ е дефиниција на тоталитаризмот. Целта е да ја шират, а не да ја бранат својата геј сексуалност. Парадата како обичај има воено потекло и...

Најчитани вести