вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 16

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

StefanVlahovMitcov

Предавство како во 2001 година

СЕКОЈА ЧЕСТ И ПОКЛОН ПРЕД МАКЕДОНСКИТЕ ГРАЃАНИ ВО СОБРАНИЕТО ВО ЧЕТВРТОК ВЕЧЕРТА, КОИ ХРАБРО СЕ СООЧИЈА СО ШОК-БОМБИТЕ И ФИЗИЧКИТЕ РЕПРЕСИИ НА ШИПТАРСКАТА ПОЛИЦИЈА! ТАМУ ВНАТРЕ, ВИДОВ ДЕКА ШАНСА ЗА...
marija kotovska

И уште ве лажат комуњарите

Ако можеме ефективно да ја уништиме националната гордост и патриотизмот на само едно поколение, ќе ја освоиме таа земја засекогаш. Според тоа, постојано мора да се води пропаганда против таа земја...
StefanVlahovMitcov

Моментно немаме ни македонски лидери, ни херои

Овој текст не е наменет за македонските „продадени души“ – политичари, новинари, скопени интелектуалци, подметнати фаци „ала Че Гевара“ и „ала Кастро“, автори на лозунзи и мантри и мајстори на пукање...
StefanVlahovMitcov

Зошто ЕУ е злосторничка и криминална пирамида?

Европската Унија има неофицијална и официјална историја. Неофицијалната е меѓу 1951 и 1992 година, а официјалната е од договорот во Махстрихт, Холандија во 1992 година, до денес. И во двата дела од својата...
viktor_grozdanov1

За неписмените од СЈО: Сега Латас и Ивона се херои

На времето постоеше дефиниција дека педерастијата, или по ново хомосексуализмот, е противприроден блуд. Патем за оние кои незнаат. Педер доаѓа од албанскиот (новата замислена двојазичност на дело)...
StefanVlahovMitcov

Македонија гори, баба се чешла

Дали пред да ја изгубиме државата ќе ја сфатиме суштината во зборовите на Слободан Милошевиќ кажани на Киро Глигоров: „Вие држава ќе добиете, но незнам дали можете да ја сочувате?“ Моментно тоа се однесува...
StefanVlahovMitcov

Сликата и излезот се исти како во Втората светска војна

Карл Маркс рекол дека историјата се повторува два пати – еднаш како трагедија и друг пат – како комедија. Вистината е друга. Повторувањето носи поголеми трагедии за народите, но затоа политичарите...
marija kotovska

Од хаосот произлегува редот

Се’ е така како што треба да биде, а негодувањето против постојната состојба претставува и негодување против Бога и неговата волја. Правилото дека нашето дејствување треба да се насочи кон иднината,...
StefanVlahovMitcov

Спремни ли сме да бидеме Илинденци?

Деновиве се зборува дека Македонија го доживува четвртиот Илинден. Според политичарите, третиот Илинден бил референдумот од 8 септември 1991 година. Тој датум, дури е и’ државен празник. Такви паушални...
StefanVlahovMitcov

Лигуши наместо лидери

Уште пред 800 години светскиот освојувач Џингис Хан велел: Армија од магариња водена од лав е подобра од армија од лавови водена од магаре. Македонската историја многу пати ја потврдува таа мисла. Од...
mirka

Сега политички фактор е само црвено-жолта Македонија

Kога во 2011 година на плоштадот Македонија спонтано излезе едночудо народ за заеднички да се радува на високиот пласман на ракометната, а потоа и на кошаркарската репрезентација, а такви масовки се случуваа...
StefanVlahovMitcov

Пукање во празно

ДЕНЕШНАТА ДРАМАТИЧНА СОСТОЈБА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Е СЛИЧНА НА ТАА ОД 2001 ГОДИНА. Македонскиот народ низ сите градови во државата маршира во одбрана на унитарноста на Македонија, како и за државните...
marija kotovska

Различен Црпко иста агенда: СДСМ со децении ја разнебитува Македонија

Во една шума, на едно дрво виси кошница во која што диви пчели си прават мед и се грижат за своите млади.  Едно клатно односно еден деструктивен енергетски ентитет, желен и зависен од нова енергија, и...
StefanVlahovMitcov

Странски окупатори, домашни предавници и лажни патриоти

Во својот граѓански тестамент од 2006 година пред да почине, писателот Петре М. Андреевски напиша: Имам впечаток дека се’ што било пред шеесет, сто или двесте години, одново ни се повторува… Па и сега...
армија

Сорос повторно со злобни намери во македонската борба за власт

Претходно пишував за тоа како наездата на Џорџ Сорос во Стејт Департментот се обидува да ја наметне својата воља во Албанија. За жал проблемот метастазира како зараза на канцер, заканувајќи се со уништување...

Најчитани вести