сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 10

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

marija kotovska

Ќе ја исправи ли Заев некогаш кичмата?

Трауми од детство, комплекс на ниска вредност или нешто трето? Како еден релативно нормален човек може да се претвори во Зоран Заев? Дали таков се станува по раѓањето или душата е предодредена за правење...
latas

Барикади

Значи, после се’ – сега е секому јасно што се случува, и што ни се пакува од Заев. Прво, без победа на избори СДСМ да дојде на власт, а Зоран Заев да биде премиер, откако еднаш беше аболициран од Бранко...
StefanVlahovMitcov

По СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ го предава македонскиот народ и држава

Уште во 2010 година писателот Блаже Миневски го објави романот „Свирци“, во кој преку симболичен Оркестар за погреби во состав:  зурлаџијата (Киро Глигоров), шупелкарот (Бранко Црвенковски), тамбурашот...
viktor_grozdanov1

Отворено писмо до Владимир Милчин (2): Медиумска ДеМилчинизација

Навистина е неверојатно какво мислење има добар дел од јавноста за твојата улога во општеството во овој случај Медиумите во Република Македонија. Навидум историска, позитивна. Но, ако човек подлабоко...
StefanVlahovMitcov

По секоја цена да спречиме создавање на антимакедонска влада

Се знае, колку повеќе се зборува и пишува за нешто, толку помалку се остварува. ЦИА преку Еди Рама им даде на лидерите на македонските Албанци општа платформа за уништуване на Македонската држава. Денес...
Дејан Николовски

За Пиже нечинат новите возови оти со нив не се шверца нафта

Велат хартијата трпи се’. Интернетот уште повеќе, би додал. Прогандистичките труби на СДСМ не мируваат. Во жестока офанзива се. Тргнаа против сите што дури и за милиметар имаат поинакво мислење од нивната...
StefanVlahovMitcov

Дали знаеме што правиме?

Веќе две ипол години Македонија е во заложништво од Зоран Заев. А, отсега Бог знае до кога – од Али Ахмети. СИТЕ ЗНААТ ДЕКА ЦЕЛТА НА ПОРАНЕШНИОТ ТЕРОРИСТ АХМЕТИ Е ДА ЈА АЛБАНИЗИРА И ДА ЈА ПРЕЗЕМЕ ЦЕЛА...
StefanVlahovMitcov

Нема мандат за уништување на Македонија

Каква улога има Претседателот на Република Македонија? Член 79 од македонскиот Устав е дециден: „ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЈА ПРЕТСТАВУВА РЕПУБЛИКАТА. ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА Е ВРХОВЕН...
Soros_Makedonija

Следејќи ги парите во Македонија

Што бара првиот човек на Фондацијата „Институт отворено оопштество“, Џорџ Сорос, во една мала, континентална земја Македонија? Како што излегува, многу. Деди Варбакс, (стрип лик херој во САД, н.з.) со...
StefanVlahovMitcov

Нови избори веднаш, во согласност со Уставот

  Во последните 25 години нашиот Устав личи на пачавра. Да не зборуваме за Законите. Во Велика Британија на пример, не се менуваат закони дури по неколку векови, а за корекција на Уставот никој не размислува...
viktor_grozdanov1

Отворено писмо до Владимир Милчин (1): Десоросоизација=Демилчинизација=Декодошизација

Еден мој драг пријател секогаш ми вели: Да си шпиун во една држава тоа значи дека работиш за доброто на државата, ама да си кодош тогаш си најдолниот слој од друштвото во една држава. Цитат од книгата...
StefanVlahovMitcov

Американскиот „Горбачов“, Трамп и Македонија

Пред два месеца напишав дека Трамп не е тоа што го сметаат неговите опоненти, како и  неговите подржувачи. Сега повторно се враќам на тоа прашање, затоа што човековата глупост нема граници. Уште повеќе,...
StefanVlahovMitcov

Нови избори и самостојна македонска влада

Во споредба со хаотичното одржување на македонската држава од 1991 година до денес, странските фактори плански ја уништуваат. Ние личиме на деца (во суштина, голем дел од нашите министри и пратеници се...
StefanVlahovMitcov

Спасот за Македонија – деамериканизација и деалбанизација

Историјата се повторува и судбината постојано дава знаци за тоа, кои само слепците не ги гледат. Еден од тие знаци е и времето – од зимата во 1941 година до денес немало ваков студ во Европа. И кај нас во...
StefanVlahovMitcov

Проглас и дејствие или само проглас

Во последните 150 години во Македонија се објавени десетици Прогласи, Манифести, Меморандуми поврзани со македонскиот народ и држава. Тоа е богата, но ВЕРБАЛНА ИСТОРИЈА. Наспроти таа вербална историја...

Најчитани вести