четврток, 25 мај 2017  |  Вести денес: 37

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

StefanVlahovMitcov

Народен суд за македонските предавници

Обидот за удар врз „Министерството за култура“ од страна на антидржавното СЈО не’ потсетува за случајот со најпознатиот антички склуптор во Атина Фидиј. Меѓу позначајните негови ремек-дела се издвојува...
branko_gjorgjevski

Црногорска невеста на македонска изборна свадба

На свој начин, мошне добро за нас е ова што се случува со парламентарните избори во Црна Гора. Таму, веќе е очигледно што се случува. На опозицијата, групирана во повеќе сегменти, не ~ успеа да собере 41...
StefanVlahovMitcov

Да си помогнеме сами на себе за да ни помогне и Господ

Оваа народна мудрост е важечка за секоја држава. Исто како и мислата „Ако сакаш мир, спремај се за војна“, која е искажана од римскиот историчар Корнелиј Непот. За жал, иако познати на македонската јавност,...
StefanVlahovMitcov

Американските и ЕУ политичари се потапоглави од македонските

Тајната на близу тримилениумското македонско опстојуване е од една страна во во цврстиот идентитет на македонскиот народ, а од друга – во фактот дека странските непријатели на Македонија биле потапоглави...
StefanVlahovMitcov

Да се одбраниме преку цврст прагматизам

Во минатата колумна потцртав дека во Македонија нема политичари за дејствие. Имаме директни петтоколонаши и предавници, а од друга страна – патриоти само на зборови и емоции. На тој начин, антитезата...
StefanVlahovMitcov

Во Македонија нема политичари за дејствие

Во минатата колумна подвлеков дека 25 години македонската политика нема црвени линии, ниту во однос на внатрешните, ниту во однос на надворешните македонски интереси. Нема, затоа што политичарите не...
StefanVlahovMitcov

Црвени линии

Пред неколку дена од една телевизија добив покана за дебата за „Скопје 2014“. Одбив учество од две причини. Прво, Кон крајот на 2016 година да се дискутира за веќе реализиран проект е глупаво. Уште повеќе,...
StefanVlahovMitcov

Диверзиони проекти против Македонија

Денес состојбата на македонскиот народ и на Македонија е потешка дури и од времето на Втората светска војна. И сега како и тогаш сме опкружени од непријатели (тогаш фашистички држави, денес НАТО-вски,...
StefanVlahovMitcov

Расчистување

Пред половина век, генијалниот македонски поет Ацо Шопов пророчки изјавил: „Македонија ја дели судбината на светот, а светот се судира со безброј македонски судбини“. Денешната криза што ја гледаме...
StefanVlahovMitcov

СДСМ пропагира геномодифициран фашизам

СДСМ е геномодифициран продукт создаден во Република Македонија за уништување на македонскиот народ и држава. Целта на секоја гено- модификација е да создаде верзија од познати производи, која е спротивна...
Stefan-Vlahov-Micov-int113-1

НЕМА ДА НИ УПРАВУВАAТ ИЗРОДИ!

ВО ПОСЛЕДНИТЕ 10-ИНА ДЕНОВИ САД И РУСИЈА ЈА ПРОДОЛЖИЈА КЛИМАТСКАТА ВОЈНА ПОМЕЃУ СЕБЕ. На 12 август американските држави Луизијана и Мисисипи беа поплавени, а во одговор, на 15 август во Москва изврна премногу...
StefanVlahovMitcov

Нова агресија врз Македонија

Во минатата колумна пишував за природните катаклизми како предупредување кон луѓето и народите. Сега мора да се коригирам. Водната стихија што се случи вечерта на 6 август врз Скопје НЕ БЕШЕ ДЕЛО НА...
StefanVlahovMitcov

Идните месеци ќе бидат пресудни

Уште пред неколку децении македонскиот поетски великан Ацо Шопов разоткри длабоки вистини, до кои нашата историска наука сè уште не стигнала. Професорот Блаже Китанов децидно ги формулира: „Македонија...
oliver-andonov-izjava-640x359

СЈО врши притисок врз судот и спроведува политичка агенда – еве зошто и како

СЈО прави отворен и јавен притисок на судот и гради терен на меѓународната заедница да врши притисок на власта за специјално одделение и продолжување на рокот на СЈО.Од изјавата на обвинителката и...
StefanVlahovMitcov

Делчевата Внатрешна Револуционерна Организација и денешна Македонија

Оваа колумна ја пишувам пред 2 август, затоа што знам со кои зборови ќе се обратат македонските политичари на празникот. Тие зборови ќе бидат од аспект на потребите кон решавањето на политичката криза,...

Најчитани вести