среда, 7 декември 2016  |  Вести денес: 17

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

StefanVlahovMitcov

24 години свиткан р’бет. Доста се!

Изминатиот 11 Октомври, Ден на народното востание, е една од последните можности да се разбудиме како народ и држава и да го исправиме свитканиот, повеќе од две децении, р’бет. Во 1941 година нашите предци...
latas

Црвено

Ние, сега и овде, ја пишуваме историјата на Македонија. Да. Кој го гледа тоа, разбрал, кој не ќе му се појасни потоа, кога оваа сегашна историја ќе ја чита некаде. Македонија, каква што ја познаваме, можеби...
StefanVlahovMitcov

Гробарите на Македонија ќе бидат поразени

Кога од почетокот на јули оваа година од Американскиот републикански институт (ИРИ) објавија анкета, според која владејачката ВМРО-ДПМНЕ има предност од 23 одсто наспроти 11 отсто за СДСМ, пишував дека...
StefanVlahovMitcov

Македонија во спирала на хаос

Денешната состојба на Македонија ме потсетува на еден лозунг во Бугарија од пред четири децении за „големата“ и „малата“ вистина. „Голема“ вистина беа победите на социјализмот во сите сфери на...
latas

Специјален

Се е пропаганда. Само она што лично можеш да го видиш и провериш вреди внимание. Запамти го тоа, особено кога се работи за политиката. Како што се пропаганда и бомбите на Заев. Сега, откако оствари дел...
StefanVlahovMitcov

Специјалната обвинителка да ги испита амбасадорите на САД и на Велика Британија

Научниците имаа повеќе проблеми со клонирањето на овцата Доли отколку политичарите со клонирањето на Република Македонија. Сепак, општото помеѓу нас и Доли не е само во менталниот склоп и нејзината...
latas

Специјален

Имавме една бурна, монтипајтоновска недела зад нас. Специјална недела. Не е само заради специјалниот обвинител, има и многу друго. Бегалците и понатаму се топ тема. Ние сме им нешто како калдрма до германскиот...
StefanVlahovMitcov

Нема светски мир без распуштање на НАТО

Дали се сеќавате на едно од пророштвата на Нострадамус: „Кога над Европа има 28 ѕвезди и државата пред нејзината врата се јави, ќе падне како Јерихон“. Во минатото некои ја идентификуваа државата со...
StefanVlahovMitcov

24 години – Од самостојност до протекторат

Се прашувам дали имаме совест и морал кога го славиме „8 Септември“ и осамостојувањето на Република Македонија? Што всушност славиме? Нашата немоќ, нашата без’рбетност, нашиот пораз. Затоа што, по...
StefanVlahovMitcov

Македонците во светот – нашата вистинска поткрепа

Ако имав можност ќе ставев текст во македонскиот Кривичен законик, кој одредува затворска казна за секој ако негира, навредува и плука врз македонската дијаспора. Тоа е исто како да плукаш врз македонската...
StefanVlahovMitcov

Каде да најдеме лидери наместо пудлици?

Уште во средината на минатиот век, Ерик Фром најави дека доаѓа времето на анонимните авторитети, кои ќе ги заменат автентичните. Политиката секогаш имала видлива и скриена страна, но проблемот е во...
dejan

Тажен математичар, тажна математика

Многу бранувања предизвика последниот предлог на лидерот на ВМРО ДПМНЕ и премиер на Македонија, Никола Груевски, за добивање бонус од 17 пратеници за онаа политичка партија која ќе победи на претстојните...
Stefan-Vlahov-Micov-int113-1

Повторување на историјата

За почеток една анегдота: „Денес глупите го изучуваат англискиот јазик, носталгичарите – рускиот, футуристите – кинескиот, а реалиститите го изучуваат јазикот „Калашников“. Ако овие зборови ви изгледаат...
StefanVlahovMitcov

Македонски патриоти, доаѓа вашето време

Во 1862-1863 година познатиот руски писател Чернишевски ја напиша својата творба “Што да се прави? Роман пишуван во темница“.  Истиот овој наслов ќе го повтори и Ленин во 1902 г. За жал македонската голгота...
dejan

Геро контраш

Голема трагедија ги погоди селата на Шар Планина. Особено Шипковица. Загубени се човечки животи, а меѓу нив и детски. Огромна е и материјалната штета, но тоа ќе се поправи и направи. Луѓето за жал не. Премиерот...

Најчитани вести