четврток, 25 мај 2017  |  Вести денес: 37

Archive: Колумни Subscribe to Колумни

StefanVlahovMitcov

Македонската дијаспора во Канада со цврста поткрепа и предупредување

Во петокот вечер се вратив од Торонто каде што бев почесен гостин на 44-та Гоцева комитска вечер во организација на „Обединети Македонци“. Во сабота претпладне (тогаш во Торонто е 5 часот наутро) тревожно...
latas1-640x354

Мортиша

Се огласи и Специјалното јавно обвинителство (СЈО). Појавата не беше изненадување бидејќи Зоран Заев, обвинето лице на привремена работа шеф на СДСМ, го најави настапот неколку пати претходно. Како...
Велиновска: Непристрасно известување не е можно со пристрасно мешање однадвор

Ало наемници, заштитниот чадор ви прокиснува!

Очигледно е дека во Македонија има такви што упорно се трудат да создадат амбиент за граѓанска војна. За полесно да ја завладеат, за трајно да ја збришат. Таквите пробаа буквално се да ни вшприцаат вирус...
viktor_grozdanov1

Отворено писмо до Питер Ван Хауте – Вие сте за Јакуповиц мало маче во знаење на европските правила

Почитуван господине, посредник или медијатор во преговорите помеѓу најголемите политички партии, за регулација на медиумите во Република Македонија, би сакал да Ви се обратам лично поради Вашата изјава...
Stefan-Vlahov-Micov-int113-1

Влахов Мицов: Џабе се троши националната енергија

Веќе 25 години енергијата на македонскиот народ се троши без никаква корист и за самиот народ и за македонската држава. Мала земја по територија и население мора да ги користи вешто и природните ресурси...
StefanVlahovMitcov

Државата како „брза кујна“

Има такво кулинарство, во кое само за дваесет минути мора да бидат подготвени јадења од се и сешто. Учесниците во кујната носат се што ќе им падне на памет и ги малтретираат готвачите. Патентот за тоа...
StefanVlahovMitcov

Изборот е: Државата или смрт!

За решавањето на наметната однадвор, пред година и пол, политичка криза имаше две опции. Едната беше Пучот да биде уништен преку цврсти дејствија на државните институции, а неговите учесници да бидат...
StefanVlahovMitcov

Слушајте ги поетите наместо политичарите

Од дамнешни времиња е познат фактот, дека поезијата има предност пред политиката во нејзината пророчка моќ. Не е потребно да се навраќаме на кинеската, индиската и египетската поезија создадена пред...
StefanVlahovMitcov

Македонците, во споредба со државните институции, никогаш не капитулирале

Не е потребно нашироко да го аргументираме горенаведеното тврдење. Доволен е фактот дека македонската самосвест и име /идентитет/, се зачувани околу три милениуми, а македонските државни институции...
StefanVlahovMicov(1)

Македонците во споредба со државните институции никогаш не капитулирале

Не е потребно нашироко да го аргументираме горенаведеното тврдење. Доволен е фактот дека македонската самосветс и име /идентитет/ се зачувани околу три милениуми, а македонските државни институции...
StefanVlahovMitcov

Ќе преживееме ли како држава во 2016 година?

Пред половина век македонскиот титан Гане Тодоровски ја создаде најкратката национална програма во светот. Во еден збор: Македонствување. И не само што ја навести, туку и се’ до неговата смрт и ја реализираше. Што...
mirka-nova[160]

Заев го нишанеше Груевски, а си пукаше во мадињата

Дозволете ми на почеток да го парафразирам Фидел Кастро, односно неговиот говор на Генералното собрание на ООН од 1960 година за ситуацијата во светот. Ги повика присутните за миг само да размислат каков...
StefanVlahovMitcov

Албанскиот „либерален“ тероризам

Определбата „либерален терорист“ можеме да ја споредиме со определбата „дрвено железо“. И за едното, и за другото ќе кажете, дека не е можно. Но, кај Албанците се е можно. Можно е на пример терористот...
StefanVlahovMitcov

Национална програма за Македонија

Конгресот на СДСМ веќе по којзнае кој пат ја покажа разликата меѓу партиска и национална програма. Кога една партија е национално одговорна таа се фокусира врз клучните прашања на народот и државата....
StefanVlahovMitcov

Историјата не се создава со зборови

  Познато е тврдењето на Черчил дека Балканот произведува повеќе истории отколку што може да сомеле. Ќе дополнам дека станува збор за вербална, запишана, а не за остварена историја. Од осамостојувањето...

Најчитани вести